Hvem har ansvaret for brandsikringen
I bygningsreglementet er der krav om, at alle bygninger skal have en tilfredsstillende sikkerhed for personer, hvis der opstår en brand. Det er bygningsejeren, der har ansvaret for, at det påkrævede sikkerhedsniveau opretholdes i hele bygningens levetid. Uanset hvornår bygningen er opført, er det vigtigt, at bygningsejeren løbende tager stilling til brandsikkerheden og overvejer, om der skal foretages justeringer, så bygningen bliver mere sikker at opholde sig i. Ansvaret for at bygningsreglementets funktionskrav opfyldes, påhviler altid bygningsejeren. Derfor er det vigtigt, at ejeren løbende tager stilling til brandsikkerheden – uanset hvornår en bygning er opført. Det er tilsvarende vigtigt, at ejeren overvejer, om der skal foretages eventuelle justeringer for at optimere sikkerheden. Her er et ”forsvarligt brandsikkerhedsniveau” et centralt begreb
Hvad er aktiv brandsikring
Begrebet aktiv brandsikring dækker over alle produkter og tiltag, der har relation til branddetektering og brandslukning. For den almindelige bruger af en bygning er den aktive brandsikring typisk synlig og velkendt. Brandsprøjterne hænger i det synlige på væggene, og skal aktiveres, når der er alarm, således at der kan udøves en effektiv brandslukning. Sprinklersystemerne ses i loftet, og de er designet til automatisk at aktiveres, når en brand er opdaget, således at brandslukningen kan foregå hurtigt og effektivt. Flugtvejsarmaturerne lyser over døre og udgange, og de er designet til at hjælpe mennesker med at finde vej ud af en bygning, hvis der er brand, og samtidig forhindre, at flammerne spredes til andre dele af bygningen. Disse tiltag er blot få af mange.
Hvad er passiv brandsikring
Passiv brandsikring defineres som foranstaltninger, der er integreret i en bygning som en naturlig sikring, der beskytter mod spredning af ild, varme og røg for at opfylde de grundlæggende krav til opdeling af bygningens brandmæssige enheder. Det sikrer bygningens stabilitet og vigtigst af alt, flugtveje.
I en bygning med korrekt udført passiv brandsikring vil en brand være effektivt indkapslet. Desuden er den passive brandsikring en forudsætning for, at de aktive systemer fungerer efter hensigten. Den indbyggede passive brandsikring vil i forening med aktiv brandsikring sikre økonomiske værdier og menneskeliv.
Passiv brandsikring er som udgangspunkt vedligeholdelsesfrit. Men det er et lovkrav, at der en gang årligt foretages et eftersyn af den passive brandsikrings synlige og tilgængelige forhold. For mange kan det være en udfordring blot at identificere den passive brandsikring i den enkelte ejendom.